Wednesday, 22 April 2015

KL Adventure with Amalia - Part 2


Tak pernah tahu sini ada benda ni sebelum ni

Lepas dah habis bergambar di Dataran Merdeka, kami pun pergi ke KL City Gallery. Memang wajib pelancong datang sini nak ambik gambar dengan IKL signboard yang besar gedabak tu. Kalau tak percaya cuba hashtag KL City Gallery kat Instagram. Konpem banyak keluar gambar yang macam kat bawah ni. Terima kasih encik sekuriti sebab tolong ambilkan! Dia ingat kami dari Indonesia agaknya sebab dia cakap 'antri antri' yang bermaksud 'beratur'. Sila berdiri di belakang garisan merah untuk mengambil gambar dan beratur dengan teratur ye anak anak.


Lepas tu terus gerak nak pergi Masjid Jamek. Masjid Jamek sebelah je dengan Dataran Merdeka tapi kena lintas jalan dan jalan sikit selama beberapa ratus meter. Bangunan yang sederet Bangunan Sultan Abdul Samad.



MASJID JAMEK, KL

Sepanjang hidup ni memang pertama kali melawat masjid ni. Kalau solat Jumaat memang penuh tempat ni. Ada beberapa kaunter yang dijaga oleh pelajar (sukarelawan) untuk memberitahu mengenai Islam kepada pelancong yang ingin tahu. Ada banyak risalah dalam pelbagai bahasa. Ada pakcik yang jaga tu pun tanya kitorang dari mana. Ingatkan dari jauh en, sekali dekat je dekat Selangor je pun hehe. Dia promote suruh join persatuan kat universiti nanti. Boleh jadi sukarelawan kat situ. Ada construction going on kat sungai sebelah masjid ni. So kawasan dia macam kena pagar. Pelancong yang datang kena pakai sarong / jubah. Yup, ada lelaki sorang ni comel je dia pakai sarong yang dijahit macam skirt. 

In the LRT with so many ppl
Dari Masjid Jamek kami bergerak ke KLCC dengan LRT. Senang je, stesen Masjid Jamek sebelah je dengan Masjid Jamek. Beli tiket, lepastu ada abang yang baik hati bagitahu kena naik lrt dekat opposite side. Dia kata nak lintas jalan boleh, nak lalu underground pun boleh. Kitorang guna underground je lah sebab nak cuba lalu situ. Kalau abang tu tak bagitahu, mesti aku tak tahu wujud jalan underground tu. Agak jauh sikit tapi ada aircond jadi lagi okay lah daripada lintas kan. Adventure katakan.

KLCC

Selfie jap lepas masuk Suria KLCC
Terus keluar sebab nak ambil gambar dekat luar
Bangunan Berkembar Petronas // Petronas Twin Tower
 Cuaca sangat panas. Huuuuuu Amalia cadang pergi taman KLCC so kitorang pun jalanlah sepanjang kolam KLCC tu menuju ke taman. Comel sangat ada seorang ayah ni tengah ajar anak dia jalan. Geram tengok. Mak dia pun ada sekali. Sweet benor family ni baru ada anak seorang dah keluar travel.

Jalan sampai nampak jambatan lepastu ambik full shot dari sana. Tak banyak orang time ni sebab memang sangatlah panas. Ada couple ni mintak kitorang ambilkan gambar pakai DSLR dia besar gedabak. Pastu kitorang suruh gegurl dua orang ni (mungkin dorang jenjalan lepak lepak jugak) ambilkan gambar. Walaupun ambil gambar kitorang senget takpelah kami appreciate. "Tak panas ke kak?" dorang tanya. Erm erm do I look like I'm older than you? Hm pape je lah T_T 


Jalan cari tempat redup. Duduk tepi kolam (kolam lain eh bukan kolam yang awal-awal tadi) borak-borak lepaskan penat.

Day well spent. Looking forward to another adventure!
Please watch our travel video here ;)

Til then ,
Assalamualaikum

Saturday, 18 April 2015

KL Adventure with Amalia - Part 1

Sejak aku dah berhenti kerja, memang banyak sangat masa lapang. Maklumlah, dah jadi penanam anggur (baca: penganggur) kembali. Aku pun rancanglah satu hari untuk keluar. Jalan-jalan tengok KL! Mesti rasa macam ‘hey kau bukan duduk Selangor ke 30km je dari KL pehal nak pi sana?’ atau ‘hek eleh KL je woi nak kecoh ke hari hari aku pun lalu’. Ok tak kisahlah tapi aku memang dah lama menyimpan hasrat di hati nak pusing-pusing KL. Aku pun ajaklah Amalia. Dia setuju tanpa banyak soal kahkahkah. Ikutkan aja rancangan aku ni kan. Tapi syaratnya, aku yang kena rancang semua benda. Memandangkan aku mahupun Amalia tiada lagi lessen kereta, maka kami pun pergi ke KL menaiki pengangkutan awam. Public transport la oi, baru campur dengan orang kebanyakan. Tengok pelbagai ragam manusia dalam tren ceh ceh dan haruslah bersabar kerana kadang-kadang terpaksa berhimpit. Nasib ada koc wanita ye dak?

Aku tak pernah pergi KL Sentral. Ini serius! Jadi teringin sangat nak jejakkan kaki ke sana. Tetapi aku juga nak sangat pergi stesen keretapi lama KL. Kitorang gerak dari KTM Serdang awal pagi lagi, around 9 pagi dah sampai sana. Dari sana boleh berhenti kat stesen KL Sentral atau stesen Kuala Lumpur. Hm terpaksa batalkan hasrat tengok stesen bersejarah tu, so decided to stop at KL Sentral. Nak sarapan senang. Nak gerak Dataran Merdeka pun senang.

Sarapan dulu! @ NU Sentral (Serius tak tahu ada mall baru bukak lol)
KL SENTRAL
Interior
Ala airport gituw
Lepas dah makan terus cari mana tempat nak tunggu GoKL City. Senang je, tanya abang information counter. Mesti tak sesat! Kitorang pun tunggu la kat luar. Sambil tu ambil gambar la apa lagi,

KL Hop On & Hop Off bus
Naik GoKL City bus (red route) untuk ke Dataran Merdeka. Takde pulak pelancong naik bas tu. Dalam tu rata-rata pekerja asing & orang tempatan. Hm nak dijadikan cerita, kitorang duduk lah dalam bas tu, sekali kat belakang kitorang ada pakcik tua terlebih peramah dok bebel-bebel pasal politik la, mende la. Pastu dok tanya kitorang ini itu. Then assume kitorang nak keluar dating bagai. Agak tidak best pengalaman kitorang dalam bas itu. Maka, tiada lah gambar kenangan dalam bas itu. Patut turun kat Dataran Merdeka tapi terlepas sampai hentian seterusnya, Bangunan DBKL. Terpaksa jalan kaki patah balik, lintas jalan raya lagi. Takpe, kata adventure kan hahaha. Dah nama pun pelancong

Atas: Bergambar di lapangan depan Bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)
Bawah: Indahnya 
 Setelah berjalan kaki lebih kurang 3 minit tak dari Bangunan DBKL, maka Dataran Merdeka berada di sebelah kanan kami! That awesome feeling when you finally get to take a picture there! Bukannya aku tak pernah pergi sini, kecik-kecik pernahlah. Tapi dah besar ni baru rasa pengalaman baru nak simpan dalam memori ni ha. Cantik sungguh. Time ni around pukul 10 lebih, bas persiaran tak banyak lagi. Lepas dah beberapa puluh minit kitorang duk bergambar, selfie bagai, baru pelacong datang berbas-bas.
DATARAN MERDEKA
Amalia & Fatihah @ Dataran Merdeka
Royal Selangor Club

Jalur Gemilang yang tak pudar warnanya (eh?)

Bangunan Sultan Abdul Samad, berhadapan dengan Dataran Merdeka
Bersambung.....
© Wonderful
Maira Gall