Thursday, 7 May 2015

Pengalaman mendapatkan lesen memandu

Dah menjadi kebiasaan untuk pelajar lepasan SPM ingin mendapatkan lesen. Memang dari zaman sekolah lagi dah berangan lepas birthday 17 tahun je nak ambik lesen. Jeles tengok senior yang pernah bawak kereta pergi sekolah (masa tu aku form 1 kot). Form 5 tak banyak yang bawak kereta. Rata-rata budak lelaki bawak motor pergi sekolah. Form 6 ada juga sebilangan yang bawa kereta. Hm form 6 bawa kereta tu biasa, ni kalau form 5 bawa kereta, wuish siapa tak jeles. 

Tapi nak dijadikan cerita, aku lepas SPM cuti sebulan jap rilek rilek, baru start nak bekerja. Tiada rasa nak ambil lesen walaupun dah dengar banyak kawan dah mula belajar memandu. Takpe, aku kerja je dulu. Maka, aku pun kerja sampailah tamat bulan Februari. Ye, kerja tak lama pun. Dua bulan lebih je. Tapi alhamdulillah dapat juga merasa gaji hasil kerja keras sendiri. Setelah membuat keputusan, ayah aku suruh daftar untuk kelas memandu. Survey punya survey, ingatkan nak ambik kat Metro Driving Academy, sekalinya ayah aku suruh daftar di IMKEDA atau Institut Memandu Kenderaan Darat. Aku daftar kat ofis IMKEDA cawangan Pinggiran Putra. Masa survey tu sebelum GST, Metro kenakan bayaran RM1600, IMKEDA kenakan bayaran RM1450. Aku daftar dalam bulan Mac.

PERTAMA
Kalau nak belajar memandu kenalah hadir kursus Kurikulum Pendidikan Memandu atau kependekannya kursus KPP 01. Kursus ni memang wajib hadir dan kena dengar sampai habis. Tak ingat bila tapi rasanya 20 haribulan lebih camtu aku hadir kursus ni. 6 jam tempohnya. Ye, mesti kau rasa macam bosan gila nak dengar ceramah lama-lama. Tapi nak buat macam mana, kena hadapinya juga. Masa aku pergi tu, kursus dari pukul 10 pagi hingga 5 petang. Rehat sejam. Buku teks yang dah dapat tak perlu buka pun takpe, dengar je penceramah cakap apa. Tapi kalau nak tidur time tu, hm kena study balik la kat rumah. Textbook sangat tebal, sangat berbeza dengan buku memandu sebelum ni. Diorang dah upgrade kasi tebal kasi malas orang baca. 
Ada tiga bahagian dalam buku tu

  • KPP 01 (Teori Pemanduan Selamat)
  • KPP 02 (Amali di Litar)
  • KPP 03 (Amali di Jalan)

Yang bercadang nak ambik lesen tu, sila fokus dekat KPP 01 lebih untuk ujian undang-undang berkomputer JPJ nanti. Tapi selak-selak jugak bahagian KPP 02 dengan KPP 03 kalau korang tak dengar ceramah sampai habis. Biasanya encik penceramah bagi tips soalan mana yang akan keluar. Ada akak di IMKEDA jual buku soalan berharga RM5, siapa nak beli silakan, taknak pun tak apa. Aku beli buku ni. Hm takpelah kan aku mana tahu ada app dekat Google Play Store boleh download je soalan-soalan test ni.

KEDUA
Dah habis step pertama tu, boleh pergi ujian undang-undang berkomputer JPJ. In my case, IMKEDA hantar ke My-EG dekat Bangi. Yang ni pergi 1 April kalau tak silap. Seminggu lepas hadir kursus KPP01, aku terus ready untuk duduk ujian ni. Rilek sudah. Sebenarnya malas sebelum ujian baru aku sibuk nak ulangkaji buat buku soalan yang beratus-ratus soalan bagai. Takde masa nak baca buku teks tebal tu! Buat buku soalan je lepastu tengok buku teks balik kalau nak semak jawapan (sebenarnya ada je jawapan dalam buku soalan tu tapi nak memastikan lagi sekali hm kadang-kadang jawapan buku kan boleh je salah hahahaha). Pergi Bangi tunggu giliran dipanggil. Dah kena panggil, kena bagi RM10 untuk gambar lesen L. Memang kena ambik gambar kat situ. Walaupun aku bawak gambar sendiri, dia tak bagi jugak. Memang peraturan kena ambik gambar kat situ. Sila ambik perhatian, akak dekat situ akan suruh kau pandang kamera dan tada dia akan cakap "ok dah". Takde masa nak ready weh. Once kau duduk kat kerusi tu pandang kamera terus dia ambik gambar. No flash no 1 2 3 no anything. Done just like that. Then letak bag kat tempat yang disediakan, masuk blik ujian mengikut nombor PC yang diberi. 

Memula kena jawab 3 soalan untuk memastikan kau tak buta warna. Senang je. Ujian undang-undang ni ada 50 soalan. Jawablah semua ye. Kurangkan menghentam dan menembak. Keep calm. Ada CCTV dalam bilik tu jangan sibuk nak psst psst dekat orang sebelah. Kalau dah siap, boleh semak semula. Kebanyak orang tak tunggu sampai 45 minit. Jawab 20 minit je terus keluar. Macam aku (ceh). Alhamdulillah lulus dapat markah 48/50. Markah lulus ialah 42/50. Soalan mudah sebenarnya, kalau dapat set soalan yang mudah lah hurhurhur. Ada orang dapat set soalan susah, mungkin sebab tu kena repeat test T_T Kalau tak nak keluarkan duit nak repeat test, baik buat betul-betul okay. Biar bersusah payah hafal mata demerit, daripada nak repeat test lagi. Slip keputusan yang dah lulus tu bagi lah kat ejen yang uruskan kita pastu diorang akan setelkan segala urusan supaya kita dapat lesen L.

KETIGA
Setelah lulus ujian undang-undang, kita watlek watpis dahulu. Eh camtu pulak. Ha lesen L siap dalam masa seminggu atau lebih. Rajin-rajin lah telefon IMKEDA tanya bila lesen nak siap biar dorang meluat dengar suara kau setiap hari wakakaka. 13 April, aku ambik lesen yang dah siap. Terkejut tengok gambar kat lesen. Yes, gambar yang tangkap kat my-eg hari tu. Sungguh mengerikan. Muka aku memang tak boleh blah, mengantuk gila muka dah macam zombie. Well, I will hid it forever! 

Dah ada lesen L, boleh lah hangpa arrange driving class dengan kerani. Minta dia instructor yang best best happening segala. Request lah instructor jangan main angguk angguk ikut je cakap dorang. Nanti kau juga yang menyesal. 

16 April - Kelas pertama semestinya KPP02. Mengenal kereta iaitu belajar RPK (Rutin Pemeriksaan Kenderaan) dan RSM(Rutin Selamat Memandu). Dua jam belajar ni sahaja. Bayangkan lah. Nanti kau kena present kat JPJ time ujian akhir. Zaman dulu mana ada benda ni, ni kurikulum baru. Jadi, nak ambik lesen sekarang bukan mudah ya. Kena hafal dan tahu segala benda pasal kereta. Jangan tahu naik je tapi tak tahu dipstick tu nak sukat apa. Cey ceyy. Yang ni belajar dengan Kak Farah.

20 April - Kelas kedua, instructor lain yang bawa. Ni Puan Sapura tapi dia bahasakan diri sebagai Kak Pura so kita ikut sahaja lah ye. Dia suruh memandu sekitar kawasan ofis tu je. Dua jam pusing area Putra Walk. Semestinya pekerja Maulana tengokkan aja aku bawak kereta sampai mati enjin di selekoh tu. Biasalah tak reti kawal clutch dengan minyak. 2 hours driving around the neighbourhood sahaja. 


21 April - Kelas ketiga, Kak Farah bawak lagi ke litar dan ajar bukit. Yang ni KPP02. Okay tbh KPP02 tu kena setelkan dalam masa sehari. 5 jam patutnya belajar KPP02. Tapi Kak Farah ajar time first class tu dua jam je pastu yang kelas ni dia ajar sejam je. Patutnya ada baki dua jam lagi kan, dia tak ajar aku dah. Kak Pura cakap kelas tu burn camtu je. Yes memang pelik, I know. Camtu dorang buat kerja. Aku tak nak korang dapat pengalaman macam aku so kalau boleh tak payah daftar kat sini. Komplen kat kerani, dia pun cakap banyak orang dah kena camtu.

25 April - Kelas keempat, Kak Pura jadi pengajar. Dia suruh drive pergi IMKEDA. Kelas pukul 3 camtu sampai 6 petang. Aku drive pergi IMKEDA. Terpaksa meredah kesesakan jalan nak keluar ke highway. Terpaksa memandu dalam hujan. Walaupun baru pertama kali memandu di jalan besar, aku redah je lah. Pergi IMKEDA sahaja dah ambil masa sejam. Dahla aku drive slow. 40km je paling laju rasanya. Hujan pulak tu, kenalah hati-hati. Pastu sampai litar, dia ajar bukit. BUKIT!! Aku dah belajar bukit masalahnya dengan kak Farah tapi dia ajar aku lagi. Pastu dia kata aku tak reti bukit lagi cane nak ajar benda lain. Dia tinggalkan aku pastu dia bawak anak kecik dia pergi makan lunch. Bagus betul cara kau kerja. Amanah tu letak mana? Duh -_- So sejam aku kat litar. Sejam lagi drive balik ke Seri Kembangan. Hadap jammed lagi sebab jalan dah banyak kereta. Memang banyak kali mati enjin. #sistabah

27 April - Kelas kelima, Kak Pura ajar lagi. Memang aku tak suka sebenarnya cara dia mengajar. Pukul 2 camtu start class. Drive pergi sana je dah makan masa. Dia kira weh masa yang aku drive tu. Dia tolak dalam masa belajar aku. Sampai litar dia ajar buat selekoh s dan selekoh z. Lepastu dok cakap aku tak reti sebab langgar garisan bagai. Dok ugut cakap masa buat s dengan z ni tempoh dia bagi beberapa saat je (sebenarnya masa ujian JPJ nanti, buat selekoh s dan z ni 3 minit). Time kat z aku selalu mati enjin. She didn't teach me properly how to prevent car from stalling...... Lepastu dia tunjuk contoh kat aku cara dia buat s dengan z. Pastu dia blah selama 2 jam hantar anak kecik dia lunch dekat kantin. OKAY AKU BENGANG. SUMPAH. Pukul 6 balik tapi dia drive. Sebab apa? Sebab ada suami dia sekali iaitu Encik Pian (ni encik yang bawa aku kat my-eg haritu). So aku duduk belakang, berdiam diri je. 

Masa 10 jam belajar aku dah habis macam tu je. Langsung tak belajar memarkir sisi aka side parking. Langsung tak belajar pusingan tiga penjuru aka three point turn. 
    5 jam KPP 02.
    10 jam KPP03. 
Sebenarnya ada lagi 2 jam kat KPP02 tapi apa dia cakap kat aku? BURN KATANYA.

Mak aku datang ofis IMKEDA kat Pinggiran Putra, buat complaint lah apa lagi. Sebab aku dok bising kat rumah kan. Aku pun bengang. Then kerani iaitu Kak Nadia tengok kat borang masa belajar aku. Dia kata cari lah jam mana yang boleh claim except for KPP02 tu sebab dia cakap memang takleh claim. Tengok punya tengok, yang belajar kelas ketiga tu, patutnya belajar sejam tapi dia tulis dua jam. So aku claim dekat situ. Then Kak Nadia call Kak Pura. Kak Pura suruh tambah masa belajar sebanyak 4 jam. Mak aku kata no hal tambah belajar tapi tukar tenaga pengajar. Aku minta belajar dengan kak Farah.  Kak Nadia tu nasihatkan aku supaya manfaatkan 4 jam tu tambah sejam lagi yang dapat claim tu untuk belajar kasi pandai kasi hafal semua benda. Sejam tambah belajar berharga RM60. Ya, 1 minit bersamaan 1 ringgit. Berharga betul duit nak buang camtu je. I know tak patut kedekut untuk ilmu. Tapi salah siapa yang buang masa belajar aku? Tu yang aku bengang! Patutnya 10 jam tu dah boleh cover semua benda. Bukit, side parking, three point turn, selekoh s & z & hafal jalan untuk ujian JPJ. Benda dah jadi.

2 Mei - Kelas keenam, Kak Farah drive ke IMKEDA. Jam 10 dah sampai sana. Dia terus ajar side parking. Aku hafal formula dia dengan gigihnya. Habis sakit tangan pusing stereng banyak kali. Pastu dia ajar three point turn. Lepas dah ajar dua tu, dia suruh buat bukit, side parking, three point turn, selekoh s & z dan ulang balik banyak kali. For three hours I kept doing the same thing. Tapi takdelah dapat buat banyak cycle sebab banyak student lain praktis gak. Jammed jugak litar kena beratur kereta nak tunggu giliran. Aku dah confident nak test kecuali three point turn rasa macam tak confident sangat sebab kereta senget sebab lambat pusing stereng. Lepas tiga jam tu Kak Farah tunjuk jalan untuk test JPJ. Dia ajar la kalau berhenti kat traffic light kena free gear and angkat handbrake. Kak Pura ada ke ajar aku benda camtu? Takde. Pastu dia bagi tips lah kalau nak lulus JPJ jangan makan laluan orang, kena bagi signal, and paling penting tali pinggang keledar wajib pakai. Dia tunjuk jalan 3 sekali pastu aku minta nak pusing sekali lagi, takut lupa. Jalan 4 dia tunjuk sekali je tapi memang Jalan 3 paling popular untuk test JPJ. Maka, sejam pun habis untuk belajar jalan sahaja. Memang jalan kat kawasan tu banyak kereta lagipun pukul 1-2 camtu kan lunch hour. Jammed dan kena hati-hati semasa memandu.

5 Mei - Kelas ketujuh, yang ni kelas terakhir. Sejam je tinggal untuk praktis sebelum ujian JPJ pada 6Mei. Yep, tapi tak sempat buat banyak cycle jugak sebab banyak juga orang praktis. Uhukz. Dah kenal muka familiar yang selalu nampak kat litar. Banyak gak budak batch 97 tengah praktis. Lepastu balik rumah pergi baca RPK & RSM balik nak refresh for test. 


Okay nanti aku share pasal pengalaman JPJ test pula. Semalam test JPJ aku hehe.
Assalamualaikum.

5 comments

nurasmaliza said...

Nak Tanya.Jalan raya punya laluan ada 4 ke dua hehe

Deary Fanny said...

Sis.. boleh kite bertukar no. sy nk dptkan buku latihan tpi tak tau mcm mna

Wanie Seuk said...

Sya daftar mandu overall payment rm1191. Itupun dikira mahal dkat area saya. Huhuhu. Yg peliknya kpp02 sya 6.5 jam. Hahahaqa. Dah tolak waktu berehat smua.

Fatihah N. said...

@Deary Fanny
Maaf, buku latihan saya dah beri pada kawan. Mungkin awak boleh tanya guru memandu.

Fatihah N. said...

@nurasmaliza Biasanya 3 atau 4 jalan

© Wonderful
Maira Gall