Thursday, 28 April 2016

Boat Noodle and Dalkkom Coffee IOI City Mall

Hi readers

Finally I'm back from the hiatus. Should start to update more. Kesian pula blog ini. I've been receiving a lot of questions regarding Maybank scholarship interviews and I would like to apologize to those whom I couldn't reply on time. I hope you guys do well for the assessment and interview. Nak rajinkan diri update blog with activities post asasi. Yep, aku dah habis asasi. Asasi yang #thuglyfe tu yep I survived. Tbh our batch punya button badge is #aspisurvivor so yea officially an aspi survivor now. Tahniah kepada diri sendiri sebab dah habis asasi.

Semalam pergi IOI City Mall Putrajaya. Teringin nak rasa Boat Noodle. Yep, aku tak pernah rasa lagi. Orang lain semua kemain eh upload gambar dekat insta, update dekat belog, tweet lah, snapchat lah, uhuk uhuk dah lama sis menunggu saat ini. Harga macam biasa RM1.90 untuk satu mangkuk. Ada makanan lain jugak tapi sis nak rasa noodles dia dulu yang orang heboh duk upload gambar menara mangkuk bertingkat

Haih on the table pun main phone ni dah kenapa ni anak zaman skrg



4 rice noodles. Yang ini ayam. Dua ada santan (and seriously I didn't prefer the one with santan)



Another 4 rice noodles. Yang ini daging. Sama jugak, dua yang dia letak santan dalam kuah.


We ordered 8 bowls of rice noodles. For 4 people. So yeah, each of us ate two bowls. Since it's our first time there, we were like "it's okay we can add order later". Turned out that we were satisfied with just two bowls. Haha funny eh. But then we regretted and went to KFC after two games of bowling.

Since bebudak ni amatlah teringin makan bingsu (terima kasih kepada saya yang memperkenalkan bingsu kepada mereka) jadi kami pun pergi ke Dalkkomm Coffee. Dalkkomm dalam bahasa korea bermaksud 'manis'. Auww jangan nak buat pickup line pulak eh. Sedikit pengenalan, aku sebenarnya dari awal 2015 lagi dah melantak bingsu dekat sini. Pastu tetibe kafe ni meletup dek kerana penangan drama korea Descendants of The Sun aka DOTS jadi rasanya lepas ni lagi ramai lah kot serbu kafe ni.

Once you have ordered, you will be given this buzzer. Wait for the buzzer to 'buzz' and go to the pick-up counter to collect your order. Toksah pening ape kebende lah donat hitam yang depa bagi kat hampa.

Mon posing with the big bowl of bingsu.
Fave; Apple Crumble Bingsu (RM28.90) Ice cream & apple crumble on top.


Kepada yang taktahu bingsu tu apa, meh akak cerita. Ni pemanis mulut orang korea. Kalau kita ada air batu campur ABC, mereka ada bingsu. Sama je, dua-dua pun ais kisar (eh betul ke translate shaved ice ni). Berlemak berkrim sama je tapi berbeza. Ni stail korea. Boleh rasa kelainan dari ABC kita. Zaman aku dulu (acah je padahal last year, early 2015), bingsu tu masih lagi dalam range RM15-RM20. Sekarang ambik kau, rata rata bingsu dia range RM20-RM30. Dah naik harga sejak bulan November 2015. Sekejap je dia naik harga eh. Em naik harga bukan apa, dia ada tambah topping. Bukan naik semata-mata ye jangan risau duit anda sangat berbaloi. Since it's a cafe, there are cakes and of course coffees too in this cafe. Do give it a try.

Ok jumpa lagi.

No comments

© Wonderful
Maira Gall