Tuesday, 17 May 2016

Bekerja selepas SPM


Salam & hi people!!

Post ni amatlah basi sebabnya patutnya dari tahun lepas lagi dah tulis pasal pengalaman kerja lepas es-pi-em ni. Maklumlah, umur sekarang pun dah 19. Masa kerja dulu umur 18, zaman baru habis SPM. Meh akak nak cerita dulu akak kerja cemana. Bolehlah adik-adik nanti fikir masak-masak dulu samada nak kerja atau tidak (eh takdelah bukan nak gertak pun nak kongsi pengalaman sahaja). Biasalah kan lepas habis SPM semuanya nak dibuat, ambik lesenlah, kerja lah. Maklumlah cuti panjang. Sekolah pun dah habis.

Monday, 16 May 2016

Melaka Trip Day 2

Salam & hi

Ni hari terkahir di Melaka sobs sobs TT__TT Tak banyak jalan pun sebab hari terakhir dah kan. Keluar rumah pun lambat hahaha brunch terus kat tepi laut. Pantai Klebang is our last destination at Malacca! Panas ya kawan-kawan. Sunglasses, sunblock, payung semua tu jangan lupa. Acik kedai yang tempat kami makan tu siap tanya lagi "Dik tak sekolah ke?" ehem nampak tak muka kami muka kanak-kanak riang lagi ceh. Akak tu cakap "Dik patut datang pantai petang-petang, ramai orang petang nanti" pastu aku jawab je lah petang nak balik Kolumpo dah hm nak buat cane ye dak.

Thursday, 12 May 2016

Melaka Trip Day 1

Salam & hi!!!

Sebulan lepas (ya selepas sebulan baru nak tulis blog post eh bagus betul eh) aku pergi bercuti di Melaka dengan kawan-kawan setelah tamat ASASIpintar dengan jayanya gituwww. Memang final exam habis 8 April, 10 April dah gerak ke Melaka petang tu. Geng #AnakAnakMak aka geng belajar sesama yang plan trip kali ini. Aku dan Haleeda gerak dari TBS ke Melaka naik bas. Del dan Hani memang orang Melaka so mereka tinggal menyambut kami je.


Disclaimer: It will be a loooooooooooong post!



Sunday, 8 May 2016

Malaysian Biology Olympiad 2016 1st Workshop

Salam and hi readers


Last week I went for Malaysian Biology Olympiad (MBO) 2016 1st Workshop at Pusat PERMATApintar Negara. Alhamdulillah I passed the second screening test for MBO and had the chance to join this workshop with 24 others ASASIpintar students. There are students from other schools all over Malaysia as well such as SMKA Sharifah Rodziah, SMK Chung Hwa, SMK Taman Pelangi Indah, SMS Hulu Terengganu, SBPI Gombak, SMS Selangor and also from Sunway College. There were about 70 students for the workshop. After three weeks of not touching Biology books, I brought my Campbell's Biology to the workshop.

© Wonderful
Maira Gall