Thursday, 26 January 2017

KOLEJ KERIS MAS

Salam & hi,

Part 2 of this post on ASASIpintar. This post I'll mix languages and will mostly will be typing in Malay. Kali nak cerita pengalaman sepanjang duduk dekat Kolej Keris Mas, UKM. For short, panggil KKM je ok. Sebenarnya bila dah masuk universiti bukan asrama pun, kita duduk kat kolej kediaman. Kalau kolej kediaman di UKM biasanya sebilik dua orang. Ada single room juga tapi biasanya pelajar asasi / pelajar tahun satu dapat bilik yang dua orang.

Anecdote: Mula-mula masa bakal students aspi dekat group whatsapp depa duk borak pasal KKM kan, sis tak faham ingatkan kementerian kesihatan malaysia hihi maaf lah ya. Lepastu baru tahu depa duk borak pasal kolej kediaman sebenarnya.

Since it was my first time ever to live away from home (not really away though because Seri Kembangan and Bangi is like 15km away), I googled whatever things I needed to prepare to bring to UKM. Of course, being an organized person I am (a bit la), I prepared a to-bring list. Anyways, I came to KKM with only a luggage + my pillows. Sikit je kan?

BLOK 15 KKM

Tanki depan blok untuk kegunaan kecemasan apabila tiada air. In between blocks pun ada tanki air. Maklumlah, UKM katanya selalu bekalan air terputus. Selalunya aku ambil air di tingkat bawah tu. Jemur baju pulak dekat belakang atau tepi blok. Senang sebab cepat kering banyak cahaya matahari. Depan bilik ada tempat menyidai juga tapi sebab kurang cahaya matahari aku tak selalu sidai depan bilik. Mujurlah bilik pun tingkat dua je nak pergi jemur baju turun satu tingkat je. Nak basuh baju pulak? Naik satu tingkat, dekat tingkat 3 ada bilik membasuh. Tingkat tiga sama aras dengan jalan.

Wednesday, 11 January 2017

What is ASASIpintar UKM?

Salam & hi,

Being the alumni of this Asasi, I will share about this foundation/pre-u programme. I know you guys who are reading this are 2016 SPM leavers so I hope this sharing will benefits you and helps you to in making choices for your UPU. I was a student of ASASIpintar for 2015/2016 session. Well, some of you might not heard about ASASIpintar before because it's a new foundation programme. Maybe you only heard about this Asasi when scrolling down the UPU choices (am I wrong?) I'm the fifth batch of ASASIpintar btw. I'm currently an undergraduate at UKM. If you guys are wondering why am I typing ASASIpintar like that and not like Asasi Pintar, it is just the way how ASASIpintar is spelled. It is the trademark so yeah. Why pintar? Because we are pintar like that (ok just kidding). I think it's because we're under PUSAT PERMATApintar Negara so the name pintar should be retained

ASASIpintar is a pre-university programme. This programme prepares students to enter Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) for undergraduate studies. Mind you, this is not like Asasi in UM or UiTM where you can apply to other universities for undergraduate studies, so by all cost, if you choose ASASIpintar, you will further your studies in UKM. A bit of UKM's history.....
Like the name implies, it is the only national university of Malaysia. Founded in 1970 and it is the 'nation's university' because the citizens themselves collect money to raise fund to build a national university where the national language, Bahasa Melayu is used.
Main campus at Bangi (Top aerial view image by UKM Portal)

© Wonderful
Maira Gall