Thursday, 26 January 2017

KOLEJ KERIS MAS

Salam & hi,

Part 2 of this post on ASASIpintar. This post I'll mix languages and will mostly will be typing in Malay. Kali nak cerita pengalaman sepanjang duduk dekat Kolej Keris Mas, UKM. For short, panggil KKM je ok. Sebenarnya bila dah masuk universiti bukan asrama pun, kita duduk kat kolej kediaman. Kalau kolej kediaman di UKM biasanya sebilik dua orang. Ada single room juga tapi biasanya pelajar asasi / pelajar tahun satu dapat bilik yang dua orang.

Anecdote: Mula-mula masa bakal students aspi dekat group whatsapp depa duk borak pasal KKM kan, sis tak faham ingatkan kementerian kesihatan malaysia hihi maaf lah ya. Lepastu baru tahu depa duk borak pasal kolej kediaman sebenarnya.

Since it was my first time ever to live away from home (not really away though because Seri Kembangan and Bangi is like 15km away), I googled whatever things I needed to prepare to bring to UKM. Of course, being an organized person I am (a bit la), I prepared a to-bring list. Anyways, I came to KKM with only a luggage + my pillows. Sikit je kan?

BLOK 15 KKM

Tanki depan blok untuk kegunaan kecemasan apabila tiada air. In between blocks pun ada tanki air. Maklumlah, UKM katanya selalu bekalan air terputus. Selalunya aku ambil air di tingkat bawah tu. Jemur baju pulak dekat belakang atau tepi blok. Senang sebab cepat kering banyak cahaya matahari. Depan bilik ada tempat menyidai juga tapi sebab kurang cahaya matahari aku tak selalu sidai depan bilik. Mujurlah bilik pun tingkat dua je nak pergi jemur baju turun satu tingkat je. Nak basuh baju pulak? Naik satu tingkat, dekat tingkat 3 ada bilik membasuh. Tingkat tiga sama aras dengan jalan.



Pintu masuk ke blok 15. Ni ada mini jambatan kalau delivery pizza ke apa nanti pakcik delivery suruh tunggu dekat jambatan tingkat 3. Ada patung harimau sebab nak takutkan monyet yang berkeliaran. Ye UKM banyak monyet sebab hutan dekat je. Tapi monyet UKM pandai jadi depa tak takut dah dekat harimau ni hmmm
Kereta nak parking boleh tapi kena ada access card. Junior mana boleh bawa kereta huhu
Ada vending machine jugaaaaaaa! #Mahasiswilapar They have this vending machine when we were already in our second sem of asasi. Usually at night from my room I can hear people buying from the machine. Bunyi gedegangggg tu memang dengar dari bilik aku. Roommate aku pun selalu dengar hahaha nampak tak mahasiswi kelaparan. Dalam machine tu ada air, ada makanan jugak! Maggi, nasi goreng, coklat, sushi semua ada. Kelas ko jah. Biasanya kalau dah isi penuh tu dalam dua tiga hari habislah makanan/minuman. Sebab Blok 15 ni budak asasi je yang duduk.
P/s Blok 15 dah ditukar nama jadi blok lain mulai sesi 2016/2017 sebabnya ada beberapa bangunan kolej dah dirobohkan  dekat KKM tu.

Model: Haleeda :p

BILIK
I brought outfits for three days stay only. Thus, the only one luggage. Orientation was from Wednesday to Friday so I brought whatever needed as per instructions like few pairs of baju kurung biru, pakaian sukan, kasut sukan, etc. Mujurlah asasi kami orientasi tiga hari je tak lama. Macam nak pergi camping je bawak barang sikit sangat. Bila dah daftar masuk kolej, tengok roommate bawa semua barang dia. I don't really recall the feeling of the first night at KKM but since it was orientation week so I must be tired and didn't really care and just went to sleep. I don't really have problems in getting used to new place I guess. Tandas and tempat mandi pun ok so tiga hari orientasi tu kita teruskan je kehidupan sementara menunggu weekend nak balik rumah ceh.
Ni bilik dah full dengan barang. Kalau masa orientasi tu bawak satu luggage je
For me, I am happy with my room. It's at level 2 which we need to go down by one floor (sebab tingkat 3 sama aras dengan jalan jadi tingkat 1 & 2 kena turun tangga ke bawah) and my room is facing the road instead of facing other blocks. Everyday I can see from my window who already went out to go to class hee. I got the room with perabot kayu (indeed, very antique eh). I don't mind at all, well before my friend, Hasbi from asasi UM shared his room photos. He got room with that perabot besi (modern seh). Actually in UKM we have rooms with perabot besi and some rooms with perabot kayu. The ones with perabot besi is the ones they changed from perabot kayu. The girls all get rooms with perabot kayu while the guys got lucky because they get perabot besi rooms (after living in perabot kayu rooms for few months they get to change to perabot besi rooms).
Hasbi's study table hm so cool eh because it looks spacious
I decorated the table with wrapping paper & the plastic cover used for book covers. Yelah meja tu bukan guna untuk belajar je. Multi purpose nak makan dekat situ, nak buat air. Nanti tumpah dekat kertas pembalut tu sia-sia je nak kena balut balik kan. Jadi aku balutlah dengan plastik.
Before
After
Nak bilik cantik macam dorm goals boleh tengok gambar bilik kawan saya ni, Del. Creative kan!


BANGUNAN PENTADBIRAN
Ni gambar masa join larian under persatuan dekat UKM. Bangunan pentadbiran ada enam tingkat. Ada lif jadi tak payah risau. Tapi satu je lif. Dalam bangunan tu ada banyak bilik lah macam bilik mesyuarat, bilik persidangan, bilik MEP, bilik BSMM, gym, perpustakaan kolej dan yang paling penting, Dewan KKM. Masa orientasi kalau dekat kolej biasanya beraktiviti di dewan. Dewan boleh sewa kalau nak main badminton malam malam ke apa.





Eh maaf che m and ehem ehem jadi model jap. Photo credit: Najib

FOYER KKM
Ni kalau meeting takde tempat pergi meeting dkt sini. Nak prepare untuk hari sukan pun buat kat sini. Nak practice nyanyi ke drama ke silakan. Masa hari sebelum Acrux GASP (Our ASPI's Sports Day), semua pakat lukis bendera, mengecat bendera rumah sukan dkt sini. Memang ada yang stay up lah semata nak kasi bendera cantik!
 All photos below, credit: Najib

COURT KKM
Nak beriadah petang boleh lah datang ke court ni. Walaupun aku ni jenis tak turun court sangat, turun court masa nak prepare acrux gasp je hee. Manfaatkanlah kemudahan yang ada. Court bola tampar ada dua. Court futsal, bola keranjang dan bola jaring ada satu.





KAFE
Kafe dekat tingkat paling bawah bangunan pentadbiran tu. Ha bangunan tu yang pisahkan kolej perempuan dengan lelaki. Nak pergi kafe dari blok memang jauh. Blok 15 paling hujung ye kawan-kawan. Jadi akan ada lah orang bertanya dalam group whatsapp "Siapa dekat kafe?" untuk minta kirim makanan. Setiap hari mesti ada. Kafe besar banyak pilihan juga. Ada kiosk ayam goreng, nasi kerabu, nasi tomato, bakso, mihun sup. Nasi campur banyak pilihan lauk tapi kadang-kadang cepat habis. Kalau nak makanan bergoreng kena tunggu petang baru ada. Segala nasi goreng kampung, nasi goreng paprik, nasi bujang kena tunggu waktu petang sampai malam. Breakfast tak selalu beli makanan sebab makan dalam bilik je and biasalah budak asasi kan kelas 8 pagi 9 pagi mana nak menyempat nak bersiap nak kejar bas lagi. Beli kuih tu ada lah sekali dua. Beli susu dutch lady ke. Alahai rindunya! Harga? Boleh tahan lah. Tapi ada yang cakap Za'ba (KPZ) lagi murah. Takpelah setahun duduk situ aku makan je apa ada. Ada GLAM yang penting. GLAM stands for Gerai Larut Malam. Felo yang berniaga dekat GLAM ni. Menu seperti meatballs ala ikea (RM5 je tapi serius sedap siap ada fries ohh rinduuu), ada fries, nuggets, sosej dan pelbagai jenis air bikarbonat. Serius kalau tak jaga nafsu makan tu sekali beli boleh habis banyak hahaha. Maaflah kafe takde gambar pulak, jenuh cari dalam folder. Mungkin aku datang kafe nak makan je bukan nak bergambo. (Oh and I decided to search once again and found this photo on InterASASI folder). Dekat kafe ada tv. Channel pun banyak tapi tengoklah siapa pegang remote. Pakcik/makcik jaga kaunter cashier. Tapi banyak je orang kat kafe tengok bola ke tengok drama pukul 7 ke ha.

KKM ada dua kafe. Kafe 1 dan Kafe 2. Kafe 2 tu biasa panggil coffee shop je sebab kecik je. Tapi dalam tu ada aircond. Kalau nak lepak buat assignment ke apa best. Aku pernah buat assignment sekali je dekat situ. Well, I'm not that type to go to cafe to do my assignments. Room is where the heart is jk. Tbh most of us are affected after Jaring stopped their service in August 2015. UKM has been using Jaring for college wifi for ages kut. So we had to go to the cafe to use the cafe's wifi. I think cafe's wifi is from TM. Kalau tak pun buat assignment di PPpN (Permata for short).

K-MART, KEDAI PHOTOSTAT, PERPUSTAKAAN KKM
Dekat area cafe juga ada kedai serbaneka namanya K-Mart. Ni kira koperasi ukm ke koperasi pelajar gitulah. Pelajar yang jaga. Biasanya pelajar yang tak busy tak banyak kelas macam pelajar sarjana pun ada jaga jugak K-mart ni. Tapi macam biasalah, barang dia mahal sikit. Kalau nak murah sila beli di Giant di Metro Kajang atau Speedmart dekat Bangi. Tapi seronoklah dapat beli aiskrim milo seringgit sebab masa tu tengah promo lagi. Beli roti gardenia nak buat sarapan pun dekat K-mart ni.
Kedai photostat mulanya dekat sebelah K-mart je lepastu start sesi degree 15/16 dah pindah ke belakang sikit, tepi cafe 2. Rindu pakcik photostat! Dua-dua baik sangat. Kalau nak print nota ke assignment memang dkt kedai ni la. Selalunya AJK photostat yang akan pergi sini selalu.

Perpustakaan pun ada, di tingkat 2. Kalau nak belajar ada aircond, bolehlah belajar di perpustakaan KKM. Tak perlu nak ke PTSL dah. Gituw. Bilik belajar ni tak besar mana, buku pun adalah beberapa rak. Kadang-kadang bising juga kalau ada yang buat perbincangan.

MONYET
Gambar ni diambil dari bilik Haleeda yang menghadap ke blok 14 (belakang blok 15). Kalau monyet kelaparan, monyet-monyet ni akan menyerang blok pelajar. Siapa tak tutup tingkap tu jaga-jaga lah nanti makanan kena curi. Pandai betul monyet ni bawak makanan panjat turun bawah.

No comments

© Wonderful
Maira Gall